Rasismus, LGBT a dnešní svět

6. 07. 2020 11:11:33
V současném světě se s ustupujícím Covidem nejvíce probírají témata rasismu (Black Lives Matter) a otázky kolem LGBT a genderu.

O BLM bylo již napsáno mnoho článků. Já bych se na to rád podíval pohledem obyčejného člověka. To znamená nikoliv fanatik na tu či onu stranu. Myslím si, že takových lidí je na světě většina. Bohužel většina začíná mít čím dál menší slovo.

Kdo rozlišuje a hodnotí lidi podle barvy pleti, sexuální orientace a podobně, toho považuji za primitiva a ignoranta. Dosud v pořádku. Ale co když člověk odsoudí druhého na základě jeho chování? To je také v pořádku. Zádrhel však nastane když ten, jehož chování se nám nelíbí je například afroameričan. To už je rasismus. Tohle vidím jako základní problém pojmu rasismus. Nějak zde chybí rozlišovací schopnosti a naopak přebývá politická korektnost.

To, co spustilo celé BLM je dle mě přesná ukázka. Policisté zatknou George Floyda, ten je nejspíše pod vlivem drog, brání se zatčení. Použijí sílu. Bohužel to přeženou a Floyd zemře. Mělo by následovat obvinění ze zabití a spravedlivý soud. Pokud by afroameričané vyrazili do ulic na pokojný protest, kde by vyjádřili svůj názor, vše po sobě uklidili, nikdo by nejspíše neměl nic proti.

Oni jako odpověď zvolili rabování, zapalování aut, ničení všeho co jim stálo v cestě. Pokud se někdo odváží jim oponovat, je automaticky označen za rasistu. Tohle je ideální záminka pro určité skupiny lidí, kteří rádi dělají bordel a neštítí se ničeho. Kdyby takhle vlítli do obchodů lidé bílé pleti a začali rabovat, nestačili by se divit jak rychle by na ně nastoupili těžkooděnci či armáda. Pokud jste odlišné barvy či aktivista pleti můžete všechno.

Jedna z věcí, která mě zaujala bylo vyjádření starostky jednoho kanadského města. Prohlásila, že chce zrušit policii. A uváděla i důvod. Pokud prý někdo zavolá na zloděje ve svém domě policii, tak to značí nadřazenost. Pokud by mi někdo vykrádal dům, tak bych se cítil sakra nadřazený nad zlodějem. A bylo by mi jedno, jestli je černý, bílý nebo třeba modrý šmoula. Prostě by to byl odpad společnosti.

Další vlna byla (a stále je) ničení soch významných osobností světových dějin. V podstatě by mohli svrhnout sochu každého, kdo žil například před rokem 1900 a dále. Protože tehdy byla jiná doba a jiné myšlení. Lidé se vyvíjejí. To, co bylo standardem někdy ve 15. století už za dvě stě let neplatilo a stejně tak za dalších dvě stě let už bylo myšlení a chování jiné.

Nikdo z těch, kteří mají postavenou sochu, ji asi nemají kvůli tomu, že byli otrokáři a rasisté. Nejspíše udělali něco významného pro svět či svojí vlast. A že mají nějaký vroubek kvůli otrokářství? Jak bylo řečeno výše, byla jiná doba a svět se vyvinul k lepšímu. Neměli bychom měnit historii, naopak bychom se z ní měli poučit. Třeba ničení soch Winstona Churchilla je absolutně mimo mé chápání. Nebýt jeho, bůhví jak by dopadla druhá světová válka a jaká by byla momentální situace lidí odlišné barvy pleti.

Otázka je, kolik těch soch bylo zničeno z přesvědčení a kolik z prostého vandalismu.

Co je úplně absurdní, je snaha odstraňovat cokoliv, co by mohlo připomínat rasismus. I když to vlastně částečně chápu, jde o peníze. Nikdo nechce přijít o vlastní byznys jenom kvůli tomu, že ho aktivista označí například kvůli obalu sušenky za rasistu. Tak se radši omluví, ohne hřbet a obal předělá.

Jaká je nejmocnější skupina lidí na světě? Aktivisté. V podstatě všichni skáčou jak aktivisté pískají. Nejhorší na tom je, že jediný správný názor je ten aktivistův. Ostatní se mýlí. Tečka.

Další co rezonuje světem jsou (opět) LGBT. Možná by se pro toto téma dalo napsat něco podobného jako výš pro rasismus.

V civilizovaném světě nikomu gayové, lesby a osoby se změněným pohlavím nevadí. Většina těchto lidí normálně pracuje, chodí s kolegy na pivo a žije běžný život. Pak je tu ovšem několik málo jedinců, kteří mají neustále potřebu vytrubovat do světa, že jsou odlišní. A to je právě ta skupina, která lidem vadí. Neustále by chtěli nějaké výhody a ústupky. A když je někdo v čemkoliv odmítne, hned je označen za homofoba.

Dost patrné je to u osob ze změnou pohlaví. Ukážu to na příkladu. Žena podstoupí změnu pohlaví na muže, protože se cítí být mužem. Zároveň si nechá ženské reprodukční orgány, otěhotní, porodí dítě a chce být zapsán(a) jako otec. To si naprosto protiřečí ve všem. Tohle je samozřejmě extrémní případ, ale každý jistě chápe co myslím.

Případ J.K. Rowlingové ukazuje naprostou ztrátu zdravého rozumu. Řekla pouze, že lidé, kteří menstruují jsou ženy. Naprosto holý fakt. To co následovalo, bylo úplně šílené. Každý ji odsuzoval, jako kdyby někoho zavraždila. V ČR bylo v roce doporučeno pro změnu pohlaví asi 140 lidí. Ale hned druhý den po vyjádření Rowlingové byl rozhovor s nějakým aktivistou, který říkal, že po vysazení hormonů může menstruovat. Mluvil úplně z cesty a udělal transgender osobám medvědí službu. Protože dost lidí si řeklo, že to nemá asi v hlavě v pořádku.

Samozřejmě je nutno o rasismu a LGBT hovořit, zbavit lidi předsudků. Je nutno to ale udělat nenásilnou formou, formou vzdělávání. Dát prostor pro diskusi. Vysvětlit některým lidem, že jejich požadavky jsou už třeba přes čáru. Hledat kompromisy. Jestli to bude vše pokračovat stávajícím tempem, tak nejvíce utlačovanou menšinou bude bílý heterosexuální muž. A jsem zvědavý, kdy současná situace dosáhne vrcholu. Až si někdo řekne "Dost, takhle to dál nejde". Jenom doufejme, že to nebude nikdo, kdo rozpoutá kvůli tomu občanskou válku.

Poznámka: Snad jsem se nikoho v tomto článku nedotkl. Snažil jsem se volit vhodné výrazy.

Autor: Jakub Troch | pondělí 6.7.2020 11:11 | karma článku: 37.27 | přečteno: 1250x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 29.54 | Přečteno: 372 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 25.59 | Přečteno: 1364 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 242 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 185 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.32 | Přečteno: 249 | Diskuse
Počet článků 4 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1187

Vášnivý čtenář a milovník filmů a seriálů. Ze seriálů bych jmenoval hlavně žlutou americkou rodinku Simpsonovi. Nikdy nepohrdnu sci-fi v jakékoliv podobě, ať už se jedná o knihu či pohybující se obrázky. Jsem spíše samotářský typ, takže počítač a práce na něm tvoří důležitou součást mého života. Mojí největší zálibou jsou drony, zejména ty závodní.

Seznam rubrik

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...